MAT. Här presenteras två typiska sommarrecept med matjessill och rabarber som huvudingredienser.
Matjessill med goda tillbehör
Den inlagda sockersaltade matjessillen är klassisk svensk sommarmat som man börjar servera när den första färskpotatisen kommer och sedan hela långa sommaren. De typiska tillbehören är kokt färskpotatis, gräddfil och hackad gräslök.
Här är en variation:
4 hela matjessillfiléer, hela eller i bitar
Garnering:
2 hårdkokta ägg
1 stor rödlök
3-4 inlagda rödbetor
2-3 kapris
1 dl hackad persilja
1 dl hackad dill
50-75 g smör
Skär sillfiléerna i bitar och lägg upp dem på ett fat. Dela äggen i vitor och gulor, hacka dem var för sig. Skala och hacka rödlöken. Hacka persilja och dill.
Garnera sillen med grupper av tillbehören.
Bryn smör lätt i en kastrull strax innan sillen ska serveras och häll det över sillen.
Rabarberpaj med vaniljglass
Mina rabarberstjälkar kommer år ut och år in från en planta jag fick för mer än 20 år sedan. Skörda dem medan de fortfarande är spröda och inte hunnit bli trådiga.
4-6 portioner
500 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
100 g kallt smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 riven bittermandel
Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar.
Blanda därefter rabarber med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form.
Blanda alla ingredienser till degen i en smulig massa. Smula den över rabarbern, ställ in pajen i ugnen och grädda den i ca 20 minuter.
Servera med vaniljglass.
Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner
Här hittar du fler recept.