Espresso – Din lokala tidning
Klassisk svensk sommarmat

Klassisk svensk sommarmat

MAT. Här presenteras två typiska sommarrecept med matjessill och rabarber som huvudingredienser.
Matjessill med goda tillbehör

Den inlagda sockersaltade matjessillen är klassisk svensk sommarmat som man börjar servera när den första färskpotatisen kommer och sedan hela långa sommaren. De typiska tillbehören är kokt färskpotatis, gräddfil och hackad gräslök.

Här är en variation:
4 hela matjessillfiléer, hela eller i bitar
Garnering:
2 hårdkokta ägg
1 stor rödlök
3-4 inlagda rödbetor
2-3 kapris
1 dl hackad persilja
1 dl hackad dill
50-75 g smör

Skär sillfiléerna i bitar och lägg upp dem på ett fat. Dela äggen i vitor och gulor, hacka dem var för sig. Skala och hacka rödlöken. Hacka persilja och dill.
Garnera sillen med grupper av tillbehören.

Bryn smör lätt i en kastrull strax innan sillen ska serveras och häll det över sillen.

Klassisk svensk sommarmat
Rabarberpaj med vaniljglass

Mina rabarberstjälkar kommer år ut och år in från en planta jag fick för mer än 20 år sedan. Skörda dem medan de fortfarande är spröda och inte hunnit bli trådiga.

4-6 portioner
500 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smuldeg:
100 g kallt smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 riven bittermandel

Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar.
Blanda därefter rabarber med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form.
Blanda alla ingredienser till degen i en smulig massa. Smula den över rabarbern, ställ in pajen i ugnen och grädda den i ca 20 minuter.
Servera med vaniljglass.

Annons
flexbanner avdelare 190x250

Bo Martinsson, Husmanskostens Vänner

Här hittar du fler recept.

Relaterade inlägg

Vodka

admin

Vildsvin på menyn

admin

Häxkitteln gör magiskt mustig dryck

Johnny Billinger

Ädelkotlett

admin

Gin – en överlevare bland spritsorter

admin

Tillverkning av likörer

admin

Laga mat med smak av svampskörden

admin

Säsongsinspirerad meny

admin

Likör är spritvärldens karamell

admin

Från industrigrappa till grappa aromatica

admin
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

document.querySelector('#qc-cmp2-ui > div.qc-cmp2-footer.qc-cmp2-footer-overlay.qc-cmp2-footer-scrolled > div > button.css-xr4sss').addEventListener('click', () => { window.nucleus?.consent_given() })
0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x